Az új IRÁNYTŰ bibliai tanítói kézikönyv-sorozatunk köteteinek segítségével utat mutatunk a kisgyermekeket tanító és nevelő felnőtteknek a bibliatanításhoz.
Az alábbi óratervet az ovis IRÁNYTŰ sorozat 2. év, 2. félévi kötetéből tesszük most kozkinccsé a ReMa közösség blogján.
Az IRÁNYTŰ kötetek minden óratervéhez tartozik még egy családi feladatlap is, amely a tanításhoz kapcsolódik és amelyet a gyerekek otthon, családi körben dolgozhatnak ki.
Éljetek vele, próbáljátok ki csportban vagy akár a családi körben!
Áldott tanítást kívánunk!

HOROG

Érzelmek: csodálat, öröm, kétkedés

Előkészületek: Rendezzük be a terem egy részét nagyon szépre. A Kellékekben található dolgok ötletek, a saját kreativitásunk szerint alakítsuk a termet minél szebbre, érdekesebbre. Egy kis asztalon terítsünk meg a szép poharakkal, sütivel.

• terítők
  • párnák
  • lampionok, girlandok
  • poharak

Amikor a gyerekek megérkeznek, fogadjuk őket nagy örömmel. Mondjuk el, hogy már korán idejöttünk, hogy ilyen széppé tegyük ezt a helyet. Ültessük le és kínáljuk meg őket sütivel. Énekeljük el a kedvenc éneküket vagy hallgassunk zenét.

Kapcsolódó kérdések:

• Milyen érzés volt, amikor megláttátok a feldíszített termet?
  • Mi tetszett a legjobban?
  • Szeretitek a meglepetéseket? Milyeneket?

Összekötés: Örülök, hogy tetszett nektek a terem, sokat dolgoztam vele. Most egy olyan történetet szeretnék elmondani, amiben megtudhatjátok, hogy Jézus is készít nektek valamit.

SOROK

Időtartam: 15 perc

Előkészületek: Töltsünk le a laptopra képeket szép házakról.

Kellékek:

• apró sóskeksz vagy ropi
  • Biblia
  • laptop

Szeretném, ha elmondanátok, ki milyen házban lakik. Saját példánkkal segíthetjük őket, hogy hogyan írhatják le a házat. Ezután vegyük elő a laptopot és mutassuk meg a házak képeit. Kinek, melyik ház tetszik a legjobban? Melyikben laknátok szívesen? Volt, aki már elköltözött egyik házból, lakásból egy másikba? A mai történetben Jézus fog elköltözni. Hallgassuk meg, hová.

Nyissuk ki a Bibliát a Lukács 24,36-nál.

Egy este az Úr Jézus tanítványai mind együtt voltak, és arról beszélgettek, hogy milyen is volt, amikor Jézus még köztük járt. Beszélgettek arról is, hogy többen találkoztak vele, miután feltámadt. Egyszer csak… maga az Úr Jézus jelent meg köztük! Először mindannyian megrémültek, mivel az Úr Jézus nem az ajtón jött be, hiszen azt ők bezárták! Csak úgy megjelent! Jézus azonban megnyugtatta őket, és azt mondta nekik, hogy nincs okuk a félelemre. Ezután megmutatta nekik a szegek helyét a tenyerén és a lábán, hogy meggyőződjenek arról, hogy valóban Jézus az. Sőt, hogy bebizonyítsa, hogy ő tényleg él, ennivalót kért a tanítványoktól. Adjuk kézről kézre az ételt, amit hoztunk. Aztán együtt vacsorázott a tanítványokkal. Gyertek, együnk mi is. Néhány nappal később az Úr Jézus felvitte a tanítványait egy magas hegyre. Álljatok csak fel és tegyetek úgy, mintha hegyet másznátok. Álljunk fel és imitáljuk a mozgást. Amikor felértek a hegytetőre, a tanítványok az Úr Jézus köré gyűltek. Ő elmondta nekik, hogy az lesz a feladatuk, hogy mindenhova elvigyék az ő feltámadásának hírét. Miután átadta nekik a küldetést, a Biblia szerint Jézus felemelkedett a mennybe. Egyre feljebb és feljebb… míg végül a felhők eltakarták Őt a tanítványok szemei elől.

A Menny egy csodálatos hely, amit Isten készített az Őt szeretőknek. A Biblia azt mondja, hogy Jézus lakóhelyet készít azoknak, akik szeretik Őt, bíznak Benne. Azt szeretné, ha mindannyian találkoznánk majd Vele a mennyben. Ott nem lesz már szomorúság, fájdalom, betegség. Ott egy gyönyörű, újjáteremtett környezetben fogunk élni, teljes békességben és szeretetben. Jézus azt szeretné, ha te is ott lehetnél majd, és ehhez csak az kell, hogy szeresd Őt és bízz Benne.

NÉZEK

Időtartam: 15 perc

• karton
  • fonal

Előkészületek: Nyomtassuk és vágjuk ki a kézműves tevékenységben szereplő Jézus figurát. Fűzzük át rajta a fonalat úgy, hogy húzogatható legyen a figura. A fonal két végét az A4-es karton alsó és felső szélére ragasszuk. A két széle közé rajzoljunk annyi felhőt, ahány kérdés van.

Amikor valaki válaszol egy kérdésre, húzzuk egy felhőnyit feljebb a figurát.

• Mit tett az Úr Jézus, amikor megjelent a tanítványok között?
  • Mit mondott az Úr Jézus a tanítványoknak a hegyen, mielőtt felemelkedett volna az égbe?
  • Szerintetek milyen hely a mennyország?

Nézek – tevékenység

Előkészületek: Gyűjtsünk képeket.

Kellékek: képek újságból kivágva: dolgok, amik lesznek a mennyben, ill. amik nem (arany utca, szép ház, mosolygós arc, legelésző állatok, ill. lázmérő, síró gyerek, fegyver, verekedés stb.)

Nézegessük meg a képeket, beszélgessünk arról, melyiken mi látható. Ezután válogassuk két csoportba aszerint, melyik van a mennyországban, melyik nincs. Ismételjük el, hogy mi módon lehet a mennybe jutnunk.

LÉPEK

– papírlapok, színes ceruzák

Minden gyermek kapjon egy-egy rajzlapot, amire lerajzolhatja, hogy minek örülne legjobban, ha lenne a mennyben.

Adjunk hálát Istennek, hogy egy csodálatos helyet és jövőt készített az embereknek. Adjunk hálát Jézus kereszthaláláért és feltámadásáért, hogy ezáltal mi is oda kerülhetünk.

Ének: Te rád vár egy szép ország

ARANYMONDÁS ISMÉTLÉSE

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből.” Mt 22,37

Kellékek: két zsinór

Osszuk fel két csoportra a gyerekeket, és állítsuk sorba őket, egymás háta mögé. Tegyünk le mindkét csapat elé egy-egy zsinórt. A start jelre az első gyerek kezdjen el ugrálni a zsinór felett, oda és vissza, miközben minden egyes ugrásnál elmond egy-egy szót az aranymondásból. Ha eljutott a zsinór végéig, a sor végére megy, és az utána következő gyereken van a sor. A nyertes csapat az lesz, amelyikben hamarabb befejezik az aranymondást.

Ha tetszett ez az óraterv és szívesen használnál máskor is hasonlót, akkor irány a webshop!

Ott az IRÁNYTŰ bibliai tanítói kézikönyv-sorozat kötetei mellett még több hasznos tanári kézikönyvet, segédanyagot találsz.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása